skøyter

Skøyter er for alle i alle aldre

Skøyter har en lang historie og ikke bare på verdensbasis, men også her i Norge. De av oss som husker OL i Lillehammer i 1994, vil nok tenke på skøyteløperen Johann Olav Koss som vant 3 gullmedaljer. Han har siden pensjonert seg og bor nå i en annen skøytenasjon, nemlig Canada.

Det er nok derimot få som vet at nesten hundre år tidligere rundt 1880, ble det skapt en litt annen skøytehistorie litt lenger sør i byen Hamar. Skøyteidretten her i landet var blitt populær og Hamar hadde blant andre byer hatt skøyteklubb siden 1865.

Bøssemaker Ole Flagstad begynte å produsere skøyter med fastmontert støvel og ble etter hvert en anerkjent skøytemaker i store deler av verden. Han laget individuelt tilpassede skøyter til konkurranseløpere fra land i øst som Russland til land i vest som USA og Canada.

Det lille verkstedet hans på Hamar produserte skøyter tolv måneder i året og dette er noe å tenke på når vi tenker på skøyter og de ulike type skøytesportene. Mange vil hevde at mange nordmenn ikke ble født med ski på bena, men med skøyter.

Typer skøyter

For enkelte av oss så ser det ut som det er to typer skøyter, ishockey og kunstløpsskøyter. For de som vet litt mer om de ulike typene så kan man liste de opp slik:

  • Kunstløpsskøyter
  • Hockeyskøyter

Og deretter har man skøyter til løp:

  • Kortbaneskøyter
  • Langløpsskøyter
  • Lengdeløpsskøyter

Når man skal kjøpe seg skøyter fra en nettbutikk som www.robito.no, så kan det være lurt å lese seg litt opp om de forskjellige typene og deretter tenke over hva slags bruk man skal ha de til. Det finnes forskjellige til alle aldre og helt ned til de minste.

Velge skøyter til barna

De som kan skøyter, sier ofte at det aller viktigste er at skøytene ikke er for store. Man anbefales å kjøpe rimeligere til de minste, mens de enda lærer og heller skifte de ut oftere.

skøyter til barna

Det er viktig at barna får positive opplevelser slik at de fortsetter med sporten. Regulerbare skøyter som selges til de minste kan ofte oppleves som stive og dermed vanskelig å bruke.

Det er derimot ulike typer av denne barneskøyten og enkelte modeller kan være bedre med mer fleksibilitet enn andre. Mange mener det er det bedre med ordentlige som kan skiftes ut oftere hvis prisen er god. Ofte kan man selge barneskøyter brukt og dermed blir ikke utgiften så stor.

Barn helt nede i fire år kan begynne å gå på skøyter og da burde både gutter og jenter starte med hockeyskøyter. Disse er de enkleste å gå på og dermed lærer de bruken raskere. De passer veldig godt for nybegynnere på grunn av at de gir god støtte til foten og ankelen, mens de samtidig er enkle å manøvrere.

Hvor finner man det beste utvalget av skøyter?

Det første man tenker er nok sportsbutikker som det opplagte stedet man finner skøytene. I vintersesongen kan man finne gode skøyter hos de ulike butikkene som selger sportsutstyr, problemet kan ofte være at det er lite utvalg. Det avhenger også hvor i landet man befinner seg. Det er store forskjeller på utvalget ved de ulike landsdelene.

beste utvalget av skøyter

Tradisjonelt har det vært bedre utvalg på Østlandet som har et bedre klima for utendørs skøyteidretter. Men så har vi Stavanger som er hjembyen til det kjente ishockey laget Oilers, her har man et større utvalg på grunn av stor generell skøyteinteresse.

Noen steder har spesialbutikker som har det meste av det man trenger av ulike modeller, men de beste spesialbutikkene for skøyter finner man på nettet. Nettbutikker som spesialiserer seg på skøyter har ikke bare fordelen ved at de selger til hele landet, men de kan også senke prisene i forhold til fysiske butikker.

Vedlikehold

Ved god og riktig pleie og vedlikehold, bevares skøytene i lang tid. Dette er viktig å huske på for skøyter kan ofte bli brukt mye i perioder for så å legges vekk for en lengre stund. Alle typer skøyter må tas vare på og det er viktig å gjøre dette rett etter bruk.

Vedlikehold

  • Etter man har brukt skøytene må bør man ta et tørt håndkle eller en tørr klut og tørke av fukt fra skøytebladene. Slik sørger man får at bladene ikke ruster.
  • Våte skøyter skal tørke i romtemperatur og sålen bør alltids tas ut og tørkes for seg. Legges skøytene inntil eller oppå en ovn kan materialene smelte.
  • Når man kjøper skøyter, bør man samtidig kjøpe myke skøytebeskyttere. Ha disse på skøytene. Ha disse på når skøytene fraktes slik at bladene ødelegger noe. I tillegg anbefales det å oppbevare skøyter over lengre tid med myke beskyttere for å unngå rust som kan komme av fuktighet.

En annen måte å sørge for varig skøyteglede er å passe på at skøytene blir slipt regelmessig. Det ikke mange vet er at skøyter ikke er slipt når de er nye og dette må gjøres før bruk. Det anbefales at man sliper etter hvert 5-6 bruk for å sikre god flyt og riktig bruk.