Gratis VPN

Gratis VPN tjenester

Et VPN er en tjeneste som først og fremst brukes for å skjule din identitet på nett. Forkortelsen står for Virtual Private Network, som ganske praktisk betyr Virtuelt Privat Nettverk på norsk. Flere titalls tusen nordmenn bruker disse tjenestene årlig, og det av diverse grunner.

Dette kan som nevnt ovenfor være grunnet et ønske om anonym trafikk på nett. Det avsløres tross alt stadig om hvordan staten overvåker innbyggerne i flere land – selv utenfor egne landegrenser. En trenger dermed ikke nødvendigvis å drive med noe kriminelt for å ha et ønske om å holde seg anonym på nett.

Sikkerhet er også et annet ønske mange har for å laste ned et VPN. Poenget bak dette er at man med et VPN ikke står like utsatt for at tredjeparter skal kunne få innsyn i din aktivitet på nett. Det blir rett og slett vanskeligere å spore deg om du benytter kryptering for hvert eneste steg du tar på nett.

Sist men ikke minst har VPN tjenester blomstret opp i popularitet grunnet deres evne til å fjerne geoblokkeringer, og dermed gi for eksempel nordmenn mulighet til å se norsk TV i utlandet, eller nordmenn her hjemme i Norge muligheten til å se amerikansk Netflix.

Uansett formål er det derimot alltid interessant med gratis teknologi. Det finnes også gratis VPN, men er dette egentlig en tjeneste det er verdt å prøve ut?

Fordeler og ulemper ved gratis VPN

Gratis VPN

Den største fordelen ved et gratis VPN er utvilsomt at dette er gratis. Det er ikke til å skyve under en stol at folk flest liker gratis ting. Men hva er egentlig kostnaden av at noe er gratis? Spesielt i tilfellet med et VPN, så er det faktisk ganske ironisk at disse tjenestene kalles gratis – da du på mange måter betaler.

For mange er som sagt et VPN der for å anonymisere trafikken. I den grad gratis VPN tjenester har blitt beskyldt for å selge unna informasjon om aktiviteten til sine brukere, så er det liten tvil om at en betaler en pris når man laster ned et gratis VPN. Denne prisen er simpelthen ditt privatliv.

Husk også på at dersom du ønsker å streame noe, så er det slettes ikke sikkert at et VPN som er gratis kan tilby deg stort med hastighet. Det vil si – alle VPN tjenester gir deg et tregere resultat enn ved å streame direkte, men med gratis VPN vil denne reduksjonen i hastighet være enda større.

Dette må du tenke på

Det første du må tenke på er om du virkelig har lyst til å velge et gratis VPN kun basert på det faktum at det er gratis. Der ute i markedet finnes det tross alt en rekke tjenester som du kan få helt ned til rundt 20kr i måneden. Dette er en latterlig lav pris å betale for den verdien du kan få av en VPN tjeneste.

Men dersom du absolutt ønsker deg et gratis VPN, så kan dette kanskje fungere som et prøveprogram til nød. Da kan du for eksempel teste ut hvordan et VPN fungerer i praksis. For selv om det neppe beskytter ditt privatliv, så kan du for eksempel med mange gratis VPN program for eksempel fjerne geoblokkeringen for Netflix i USA.

Det kan også være lurt å benytte seg av et gratis VPN dersom du kun trenger det for en ørliten periode, eller for å skjule noe som ikke er all verdens viktig – men som du allikevel vil at kanskje skal være litt vanskeligere for enkelte individer å finne.

Slik vurderer du et VPN

Det finnes mange faktorer å vurdere et VPN på bakgrunn av, men det er liten tvil om at faktorer slik som anonymitet og sikkerhet, hastighet, utvalg av servere, og ikke minst pris alle er viktige faktorer. Når du vurderer disse er det viktig å ikke la seg rive med, og heller bruke god tid på å tenke over hvilke faktorer som betyr aller mest for deg.

Gratis VPN i Norge

Anonymitet og sikkerhet

For å holde deg anonym på nett, så er et VPN perfekt. Det samme gjelder sikkerheten, i den grad et VPN gjør deg vanskelig å spore. Allikevel har gratis VPN tjenesten et dårlig rykte på seg for å selge informasjon om din aktivitet. Se nøye etter anmeldelser rundt dette, og sørg for at VPN tjenestene er utenfor EU og USA sine jurisdiksjoner også.

Hastighet

Det hjelper fint lite å få tilgang til innhold verden rundt dersom den VPN tjenesten du benytter laster opp TV-serier og filmer tregt. Benytt deg derfor av muligheten til å teste flere forskjellige tjenester, og se hvem som faktisk kan levere god kvalitet og hastighet på dine streamer. Stabilitet er også en viktig faktor for dette punktet.

Utvalg av servere

Hvor mange forskjellige land du kan få innhold i er en viktig faktor for ditt valg av VPN. De aller fleste har både USA og Norge, de to landene nordmenn flest bryr seg om. Men dersom du for eksempel kommer fra et unikt land i Øst-Europa, og ønsker se din favorittserie her, sørg for at VPN tjenesten lar deg koble deg på en IP-adresse i ditt hjemland.

Pris

Den generelle kostnaden for et VPN er veldig lav, men det betyr ikke at det ikke er penger å spare ved bruk av en slik tjeneste. De beste tjenestene koster alt fra 20kr til 50kr i måneden. Prisen reduseres ofte kraftig jo lengre abonnement du registrerer deg for. Dessuten kommer mange med gratis pengene tilbake garanti på omtrent 30 dager.

Bruk prøveperioder for gratis VPN

Det at de fleste VPN gir deg muligheten for refundering i opp til 30 dager betyr at du i praksis får en prøveperiode på 30 dager. Denne kan du bruke hos alle de beste VPN tjenestene om ønskelig, slik at du kan prøve disse gratis.

Disse prøveperiodene er mest sannsynlig de beste gratis VPN tjenestene du vil få tilgang på, slik at det virkelig kan lønne seg å prøve disse. Uansett, det å skaffe seg et VPN kan være helt åpenbarende for deg, så det er en opplevelse du bør unne deg selv!