Fasadevask

Hvor ofte sørger du egentlig for å gi huset ditt en skikkelig vask – på utsiden? Eller hvor ofte vaskes næringsbygget på arbeidsplassen din? Selv om man kanskje skulle tro at naturen selv tok seg av denne rengjøringen, så er det dessverre helt motsatt. Vær, vind og forurensning sørger for slitasje på hus og bygninger, og følgelig anbefales det at man utfører en grundig fasadevask hvert eneste år. Dette gjelder uansett type bygg, men dersom det er ditt ansvar å sørge for at bygningen holdes ren, så bør du lese videre for å lære mer om hvorfor en årlig fasadevask er viktig.

Behøver du først noen gode grunner til at du årlig bør utføre en fasadevask? Da skal du få dem. For det første så er en stadig økende forurensning, spesielt i tettbygde strøk og storbyer, en vanligere årsak til utvendig slitasje på bygninger. Mange av oss bor dessuten i boliger som er spesielt sårbare for slitasje fra klima og forurensning, og følgelig vil jevnt vedlikehold være sentralt for å forlenge levetiden på boligen. Det er fullt mulig å utføre en fasadevask av huset selv, men det kan også være enkelt og sette det bort til eksperter.

Flere gode grunner til å gjøre en fasadevask

I tillegg til det vi nevner ovenfor, at en fasadevask kan forlenge levetiden og hindre slitasje på boligens ytre skall, så vil en fasadevask naturligvis gi en helt ny glans til boligens fasade. Avhengig av hvilken farge boligen er malt i vil også resultatet variere, men for eksempel en hvit eller lys bolig vil man merke ekstremt stor forskjell på etter at man har utført en fasadevask. Da kan man ha et fint hus klart når våren melder sin ankomst, men det er naturligvis ikke på grunn av utseendet at man først og fremst utfører en slik omfattende utvendig vask.

Fasaderengjøring

All skitten som legger seg på husveggene kan nemlig få store konsekvenser. Skitt gjør at veggene tiltrekker seg mer fukt enn vanlig, og følgelig kan både sopp og råte oppstå som en konsekvens av at du ikke vedlikeholdt huset riktig. En fasadevask koster langt mindre enn hva det vil gjøre å rette opp i disse problemene etterskuddsvis, og følgelig er det en liten jobb å gjøre omtrent en gang om året. I tillegg vil du kunne slippe unna med å male og beise mindre, ettersom boligen vil holde seg penere over lengre tid dersom du sørger for at den blir vedlikeholdt riktig. Penger spart!

Gjøre fasadevask selv

Selv om vi anbefaler å sette bort fasadevasken til noen som har gjort det før – det går rett og slett mye fortere og man har da det profesjonelle utstyret som trengs for å få det beste resultatet – så er det fullt mulig å gjøre jobben selv. Det krever ikke de ekstreme kunnskapene, men det er en noen timers jobb. Den enkleste måten å gjøre det på er å kjøpe et produkt som er beregnet for utendørs husvask. Du finner flere forskjellige hos de fleste forhandlerne av byggevarer og lignende, hør med betjeningen hva som anbefales. De fleste vil bruke en trykksprøyte for å spraye veggene med dette middelet.

Deretter kommer den kjedelige jobben. Nå skal veggen skrubbes, og her er det naturligvis individuelt hvilket utstyr man ønsker å bruke. Denne jobben tar både tid og krefter, men sørger for at all skitten virkelig blir skrubbet bort. Til slutt er det viktig at man spyler av veggen med rent vann slik at alle restene og overflatesmusset renner av. Det anbefales ikke å gjøre en fasadevask i solsteiken, ettersom vaskemiddelet da kan tørke inn i veggen før du får skrubbet.

Fasadevask med høytrykkspyler

De fleste synes overnevnte fremgangsmåte høres i overkant kjedelig ut, og velger derfor en høytrykkspyler. Det er absolutt mulig, men da må man også være klar over risikoen. For det harde trykket i slike apparater kan sørge for at veggen blir ødelagt, da maling kan flerres av plankene og vannet fra spyleren kan trekke inn i veggplankene. De fleste vil følgelig bruke hageslangen fremfor en høytrykkspyler, men dersom sistnevnte er det eneste aktuelle for deg, så er det viktig at du går fram på en forsiktig måte. Anbefalt avstand til veggen er 40 centimeter eller mer, og man bør ikke spyle på synlig skadde områder på veggen. En jevn og rask bevegelse er også nødvendig for å ikke ødelegge treverket. Igjen minner vi om at høytrykkspyler ikke bør brukes på gamle og dårlige vegger.

Male? Husk fasadevasken først!

Maling av hus og boliger er noe nordmenn er godt kjente med, da mange av oss velger å gjøre denne jobben selv. Men før man kommer så langt at huset skal males, så bør man naturligvis gjøre en grundig fasadevask først. Det er langt fra alle som tenker på dette, men det vil være svært viktig for å unngå at det blir fuktig under malingen og at sop begynner å vokse. Man følger samme framgangsmåte som nevnt tidligere i artikkelen, men vi anbefaler at man bruker et sterkere produkt som er beregnet for fasadevask før maling.

Ved å gjøre en grundig fasadevask før du maler huset vil du ikke bare forlenge levetiden og hindre soppvekst, men også gi et bedre grunnlag for malingen. Du vil merke at malingen setter seg bedre på huset og at man får en mattere overflate som hindrer oppsamling av maling og et dårlig resultat. Kort oppsummert bør man altså alltid utføre en fasadevask dersom boligen skal få et nytt strøk med maling.