Starte firma

Starte eget firma

Drømmen om å starte eget firma er levende hos mange nordmenn. Og ganske så mange klarer å realisere drømmen, selv om tall fra konkursregisteret viser at mellom 1500 og 2000 selskaper går konkurs hvert eneste år. Det tilsvarer at fire-fem firmaer går dunken hver eneste dag gjennom året! Derfor er det viktig å være godt forberedt ved etableringen av eget firma, slik at man faktisk er klar over hva som skal til for å lykkes. Forhåpentligvis er du noe klokere etter å ha lest denne artikkelen.

I oppstarten av eget firma

Oppstartsfasen av et eget firma kan være kritisk for mange og vil være avgjørende for den videre driften. Ikke bare fordi det vil påvirke resultatene, men den videre motivasjonen for å jobbe med et eget firma vil påvirkes av starten. Dersom alt er vanskelig, knotete, dyrt og generelt bare dårlig i oppstarten, så har man dårligere forutsetninger for å lykkes i fremtiden. Følgelig er det viktig at man er «på nett» allerede fra første stund, og det begynner allerede ved etableringen der man må velge selskapsform for firmaet.

Velge selskapsform

Hvilken selskapsform du velger når du skal starte eget firma vil kanskje ikke være avgjørende for om du lykkes eller ei, men kan gjøre livet svært enklere for deg. Har man ikke egenkapital og foreløpig ikke tjener penger på bedriften, så lønner det seg med et enkeltmannsforetak (ENK). Det er nemlig gratis å komme i gang med, og har enkle krav i forhold til regnskap og drift. Et aksjeselskap (AS) er derimot mer aktuelt dersom man er flere som går sammen om å starte eget firma. Her har man dessuten ingen personlig risiko forbundet med selskapets økonomi, men det krever at man har minst 30 000 kroner som innskudd til aksjekapital.

Systemer og oppgaver

Deretter er det viktig at man driver firmaet på en oversiktlig og fornuftig måte. Har du gjort research av markedet – hvem er kundene dine og finnes det et behov for dine tjenester? Har du laget en forretningsplan med målsetninger? Det er også viktig å ha gode rutiner når man driver eget firma, spesielt når det kommer til regnskapsføring og økonomi. Skal du gjøre dette selv, eller skal du betale noen andre for å gjøre det for deg? Mange gründere sitter med en idé om å gjøre mest mulig selv for å spare penger, men i realiteten vil tidsbruken heller gjøre at du kaster bort både tid og penger som kunne vært tjent på den samme tiden.

Telefonselgere!

Om man ikke ønsker å bli oppringt av en hel haug med telefonselgere når man oppretter eget firma, så lønner det seg å ikke legge inn ditt personlige telefonnummer i Brønnøysundregistret. I oppstartsfasen, og sannsynligvis lenge etterpå, vil du bli nedringt av selskaper som vil selge tjenester spesialtilpasset din bedrift. Stort sett er det bare å takke nei – dette vil ikke hjelpe deg på noen som helst måte.

Tips til å lykkes med eget firma

Hvert eneste år etableres det flere titusener nye bedrifter i Norge, så hva er sjansene for at akkurat du skal lykkes med eget firma? Som vi nevnte innledningsvis er det svært mange som går konkurs hver eneste dag, og følgelig er det viktig at man går helhjertet inn i driften av eget firma. Tips som gjør det enklere for deg er at du begynner i en bransje der du brenner for det du jobber med. Et velkjent sitat fra en viss talkshow-dronning er som følger: «Du vet du vil få suksess hvis du jobber med noe du ville gjort selv om du ikke fikk betalt for det». Følgelig kan man lære mye av dette sitatet, og ha en hard arbeidsinnsats med en viss tilbakeholdenhet når det kommer til økonomi.