Selge bolig

Kan man selge boligen uten eiendomsmegler?

Med over 4000 eiendomsmeglere i Norge, er det sjeldent noe problem å finne noen som har ledig tid til å selge boligen, hytten eller tomten din. Men det er ingen hemmelighet at eiendomsmeglere krever en del penger, og at mange mener at provisjonen er forholdsvis høy i forhold til hva man får igjen for pengene. Dette er en debatt som man helt sikkert kan diskutere i både det lange og det vide, som vi uansett ikke skal gå nærmere inn på nå. Men mange spør seg sikkert om det er mulig å selge boligen uten bruk av eiendomsmegler i Bærum, og om det faktisk er lovlig?

Det definitive svaret på det innledende spørsmålet er ja. Det er absolutt lov å selge sin egen bolig uten å blande inn en eiendomsmegler, og man kan spare en god del penger på det. Men om det er verdt all tiden, bryet og den risikoen man tar – det må man nesten spørre seg selv om. Eller lese videre i denne artikkelen for å finne ut hvordan man går frem for å selge egen bolig uten å involvere eiendomsmegler.

Selge boligen selv

I utgangspunktet tar en megler provisjon av salgssummen når han selger bolig for deg, men mange opererer også med fastpris. Ved salg av en vanlig leilighet eller enebolig i Norge, så må man ut med mellom 40 000 til 100 000 kroner i provisjon til megleren og det selskapet han jobber for. De aller fleste betale gladelig denne summen for å få den profesjonelle hjelpen som er nødvendig for å selge boligen, slik at man selv behøver å bruke både tid og penger på dette. Ikke minst opplever mange at meglere bidrar til salgssummer langt over takst eller prisantydning.

Skal man selge boligen selv, så må man også regne med noen utgifter. Det vil koste noen tusen for annonsering, og man vil måtte leie inn en advokat som også skal ha betalt for jobben. Disse to kostnadene vil samlet sett ligge på tett under 20 000 kroner. Utover dette så behøver det ikke være så mange utgifter, med mindre man ønsker å leie inn fotograf, takstmann og så videre, noe som kan være nødvendig for å oppnå salg av boligen.

Samtidig er det mye å sette seg inn i når man skal selge bolig. Det er ikke «fritt frem» på samme måte som når man skal selge noe på bruktmarkedet til FINN. Man må innhente informasjon om boligen fra kommunen, som reguleringsplaner, attester, ligningsverdi og lignende. I tillegg må man selv utforme salgsoppgaven, og både klargjøre og arrangere visning. Ikke minst må man ha kontroll over budrunden, og følge de lover og reglene som gjelder for budrunder ved kjøp og salg av bolig. Det er dessuten slettes ikke sikkert at man når ut til det samme markedet som en eiendomsmegler i Bergen vil gjøre, og at det blir noen budrunde i det hele tatt.

Timer spart er penger spart

Når du nå vet at det i utgangspunktet er en del jobb med salg av boligen på egen hånd, så må man vurdere hvorvidt det er verdt det. Må du ta deg fri fra arbeidsplassen for at du skal selge boligen? Bare til budrunden må man regne med å sette av 1 til 6 timer, alt ettersom hvordan det utarter seg. Det å innhente informasjon om boligen fra de ulike statlige etatene tar noen timer, samtidig som man må påregne en del ventetid før man får informasjonen tilsendt. Og så var det markedsføringen da. Hvor mange timer bruker du på vasking, rydding, fotografering og oppsett av prospekt?

I bunn og grunn kan det være penger å spare på å selge egen bolig, men det krever også at man har den driven og de evnene som skal til for å få et vellykket salg. Og dersom man får et godt tilbud fra en megler, så er det slettes ikke sikkert at det er lurt å takke nei til eiendomsmegleren.